B-pojilla henkistä kanttia vaativa SM-esikarsintaturnaus Vaasassa
Julkaistu: 11.09.2020 00.00

Sport Club Hyvinkään B-pojissa kävi kato kesän aikana. Joukkue oli kuitenkin ilmoitettu salibandyn SM-esikarsintaan toukokuussa ja pelimatkaan oli käytävä, ellei olisi halunnut maksaa sakkoja ja saada sulun ulos liiton sarjoista alkavalle kaudelle. Poikia pelimatkaan Vaasaan lähti yhdeksän; yksi maalivahti ja kahdeksan kenttäpelaajaa. Näinollen joukkueella ei ollut edes kokonaista kentällistä vaihtopelaajia.

Joukkue yöpyi perjantain ja lauantain välisen yön Sokos Hotel Vaakunassa ja söi hyvin. Päätimme ottaa turnausmatkan myös mukavana elämyksenä, jossa pojat saavat viettää aikaa hyvässä porukassa. Lauantaiaamu alkoi kello 7:40 happihyppelyllä, jonka jälkeen käytiin aamiaisella ja pidettiin pelitaktiikkapalaveri. Peleihin lähdettiin Vaasan OP Arenalle Mustasaareen. Tiedettiin, että kyyti tulee olemaan kovaa ja varmasti poikia jännitti.

Ensimmäisessä ottelussa kohdattiin Jyväskylän Happee. Heille karsintapelit olivat tuttuja jo viime kaudesta, mutta silloin Happeen tie vei ykkösdivariin. Heidän rosterissaan oli tuplamäärä miehiä verrattuna SCH:n kahdeksaan kenttäpelaajaan. SCH:n pelitaktiikka olikin selvä, tiukka oman pään puolustus ja nopeat vastahyökkäykset.

Peli alkoi hiukan tunnustellen, mutta pallonhallinta kääntyi melko nopeasti Happeelle ja laukauksia sateli Jasper Järvisen vartiomalle maalille. Ensimmäinen maali nähtiin noin kolmen minuutin kohdalla, kun Happeen ykköstykiksi mainostettu Aapo Heiska heilutteli verkkoja. Seuraava maali tulikin sitten melko helposti aloituksen jälkeisestä hyökkäyksestä. Erä päättyi lopulta Happeelle 5-0. SCH sai erän aikana luotua muutamia hyökkäyspään tilanteita, mutta vaarallisia maalipaikkoja ei syntynyt. Sen sijaan puolustuspäässä sydämentykytyksiä aiheutti Oskari Jussilan nilkan taittuminen erän loppupuolella. Onneksi kongi pelasti ja Oskari saatiin erätauolla paikkailtua taas pelikuntoiseksi.

Seuraava erä alkoi SCH:n kannalta huonosti, kun Happee pääsi rokottamaan jo 45 sekunnin kohdalla. Muutenkin toisessa erässä väsy alkoi painamaan vaihtomiesten vähyydestä johtuen ja Happee pääsi todella niskan päälle noin viiden minuutin kohdalla. Maaleja sateli tasaiseen tahtiin, kun poikkisyöttöjä ei saatu katkaistua ja Happee viimeisteli terävästi suoraan syötöistä. Myös Järvinen alkoi maalillaan väsyä pommitukseen. SCH:n ainoa tilastomerkintä erässä oli Eero Vattulaisen hankkima kahden minuutin jäähy. Pelin ollessa jo selvä, SCH yritti vielä vimmatusti saada edes yhtä maalia toiseen päähän. Miska Kallunki ja Eero Vattulainen pääsivät kokeilemaan siinä kuitenkaan onnistumatta. Myös 2006 syntynyt Petteri Strömberg teki hyökkäyspäässä kovasti töitä päätä pidempiä Happeelaisia vastaan. Erä päättyi lopulta 12-0 Happeelle. Tuomareiden kanssa keskusteltuamme todettiin peli päättyneeksi maalierolla ja loppulukemat kirjattiin siis 17-0.

Päivän toinen peli pelattiin järjestävän seuran SB Vaasan B-poikia vastaan. Myös heillä oli selkeä miesylivoima ja toki myös katsomo puolellaan. SCH lähti peliin osin samalla taktiikalla, mutta ryhmitystä hiukan muutettiin ja nostettiin yksi mies selkeästi kärkeen. Ottelu alkoi huomattavasti tasaisemmin kuin edellinen ja SCH sai paremmin luotua myös hyökkäyspään tilanteita. Puolustuspäässäkin keskityttiin tiiviimpään aluepuolustukseen, jotta poikkisyötöt saatiin katkaistua ja keskusta pidettyä tiiviinä. Järvinen aloitti loistavasti maalillaan ja sai pidettyä nollan kahdeksalle minuutille asti, kunnes SB Vaasan Arttu Karhun veto painui verkkoon. Erä päättyi lopulta SB Vaasan 3-0 johdossa.

Toisessa erässä kierrätettiin hiukan pelaajia, jotta SCH:n pakit saisivat myös levätä välillä. Toisaalta kärkikarvaajatkin alkoivat väsymään. Pelin edetessä oli selvää, että jalka alkoi taas painamaan ja SCH joutui myös rikkomaan. Onneksi jäähyiltä vältyttiin. SB Vaasa sai rakenneltua hyviä maalipaikkoja ja onnistui viimeistelyssä kaikkiaan neljä kertaa. Pari maalia taisi tulla SCH:n pallon menetyksestä ja nopealla vastahyökkäyksellä. SCH:n hyökkäys ei saanut tässä erässä mitään merkittävää aikaan.

Kolmanteen erään lähdettiin jatkamaan sitkeää taistelua. Toisaalta tavoitteena oli tehdä edes yksi maali. Paikkoja maalin tekoon siunaantuikin paremmin. Lähimmäksi pääsi hyvin pelannut Niiles Pitkälä, joka kilautti ylärimaan. Myös Arttu Karpinskilla, Eero Aittokalliolla ja Jimi Pirttilahdella oli paikkansa. SB Vaasa sitä vastoin teki erän aikana kolme maalia. Enemmänkin paikkoja heillä oli, mutta Järvisen muuri oli monesti ohittamaton. Torjuntoja hänelle kertyi pelin aikana huimat 47 kpl. Peli päättyi lopulta 10-0.

Lähtökohdat huomioon ottaen SCH pelasi karsinnat todella miehekkäästi ja koko joukkueena. Tuumaakaan ei annettu periksi etukäteen vahvemmiksi tiedetyille vastustajille, jotka molemmat etenivät karsinnoista jatkoon myös sunnuntain pelien jälkeen. Hatunnoston arvoinen suoritus kaikilta joukkueen pelaajilta: #1 Jasper Järvinen, #3 Miska Kallunki, #9 Petteri Strömberg, #10 Eero Aittokallio, #14 Eero Vattulainen, #27 Niiles Pitkälä, #29 Jimi Pirttilahti, #33 Oskari Jussila ja #34 Arttu Karpinski.

Päävalmentajana turnausmatkalla toimi Harry Virtanen, apuvalmentajana Mika Vattulainen ja huoltajana Riitta Karpinski.